Αστυνομία και πρόστιμα «η λύση» για τον συνωστισμό

Με επιπλέον αστυνόμευση και πρόστιμα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τον συνωστισμό που υπάρχει έξω από τα καταστήματα. Αυτό τουλάχιστον λένε κυβερνητικές πηγές οι οποίες επιμένουν ότι ούτε με τον κόφτη των sms αλλά ούτε με την λύση της δημιουργίας νέας εφαρμογής που θα λειτουργεί ως «χρονόμετρο» στα ψώνια μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Η τελευταία πρόταση κρίνεται μάλιστα ως μη ρεαλιστική από τους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται σε νευρική κρίση δεδομένου ότι έχουν να αντιμετωπίσουν δυο πολλοί σοβαρά προβλήματα.

Τον μεταλλαγμένο ιό και τα παιχνίδια που παίζουν σε όλη την Ευρώπη οι φαρμακευτικές εταιρείες με το θέμα των εμβολίων.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του ιού, οι επιστήμονες λένε ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα προβληματικά καθώς κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται και πώς θα αντιμετωπιστούν.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε συνέντευξη του, ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού. Ωστόσο σημείωσε πως εάν αυτό συμβεί θα συμβεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και ύστερα.

«Είναι σημαντικό γιατί εάν αυξηθούν τα κρούσματα, μπορεί να οδηγήσει στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας περίπου στις 18 Μαρτίου», είπε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας πως θα υπάρξει αύξηση των διασωληνωμένων. Σχολιάζοντας ακόμα το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 59 είπε χαρακτηριστικά: «σκεφτείτε μόνο ότι περίπου 10 μέρες πριν είχαμε μόλις δύο κρούσματα στην κοινότητα και 24 στις πύλες εισόδου και πριν από μία εβδομάδα, είχαμε 4 στην κοινότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζουν τον προβληματισμό τους κατά πόσον θα ήταν σωστό να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα καθώς το θέμα των μεταλλάξεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το δεύτερο θέμα που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς είναι ο ρυθμός παράδοσης των εμβολίων. Οι μεταλλάξεις του ιού έχουν περιπλέξει τα πράγματα ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Pfizer ενδέχεται να καθυστερήσει για περισσότερο από ένα μήνα τις παραδόσεις της. Την περασμένη εβδομάδα ήταν μειωμένες κατά 19%, Η συμφωνία που έχει κάνει η χώρα μας προβλέπει ότι από το σύνολο των 25 εκατομμυρίων δόσεων που της αναλογούν, θα πάρει 4,7 εκατομμύρια δόσεις από την Pfizer, 7,1 εκατομμύρια από την AstraZeneca (Oxford), 4,7 εκατομμύρια από την Johnson & Johnson και μόλις 1,8 εκατομμύριο δόσεις από την Moderna. Οι δύο τελευταίες εταιρείες, ωστόσο, δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση από την Ε.Ε, με την AstraZenecca να περιμένει το “πράσινο φως”στις 29 Ιανουαρίου και την Jonson & Jonson να το αναμένει τον Μάρτιο.

Σχετικά